Екскурсія по замках Закарпаття

15 жовтня, четвер, шоста ранку. Коли все місто спить, біля коледжу зібралась юрба студентів. Групи Б – 11, ОВ – 11, ОВ – 31, та їх куратори: Отчич Наталя Михалівна та Роздайбіда Надія Миколаївна зібралися на екскурсію по замках Закарпаття “Дізнатись культуру та історію нашого краю”, – з таким гаслом ми вирушали у путь. Звичайно їхати спокійно не могли, тому перші години їзди хто співав на весь голос пісень, а хто стомлений спав.

Минуло біля чотирьох годин. Ми на трасі, яка веде нас до так омріяного Ужгорода. Проїжджаючи околиці міст та сіл, ми спостерігаємо за життям людей та милуємось чарівною природою лісів Карпат.

Автобус, набитий студентами, прибув до першого місця призначення – Ужгород, Ужгородський замок. З автобуса ми йдемо своїм ходом до замку. Нас зацікавлює поєднання старовинних споруд з сучасними, а особливу увагу ми звернули на величні мури Ужгородського замку, які захищали його від ворогів. У середині нам провели екскурсію і детально розказали історію кожного експонату фортеці. Щасливі і задоволені, ми вирушаємо у Мукачево, в замок Паланок. Підіймались до нього по крутій дорозі, яка привела нас до колишньої точки перетину європейських торгових шляхів. Екскурсія замком була справді дуже захоплююча. А вийшовши на одну з найбільших терас, нам відкрилися мальовничі простори Мукачева та кордони країни, які уособлювали гори Карпати. Над містом стояв сивий туман. Враження від побаченого, та й від самої історії залишилися ще досі.

Далі по дорозі додому, ми заїхали у санаторій “Карпати”, що поблизу Мукачева оглянули стару його частину. Архітектура і графські риси цієї будівлі змушували оглядати її з усіх сторін. Нам не хотілося їхати з чарівного місця.

Шоста година вечора. Ми вирушаємо додому. І знову довгі, багатогодинні співи українських пісень. Екскурсія була чудовою. Сподіваємося вона була не останньою.

староста групи Б-11 – ОВ-11.

Рожак Аліна

Залишити відповідь