СКІФСЬКИЙ БОГ РОЗЩЕДРИВСЯ ДО ТОГО – ІЗ НЕБА СКИНУВ ПЛУГА ЗОЛОТОГО.

А СКІФСЬКИЙ БОГ РОЗЩЕДРИВСЯ ДО ТОГО – ІЗ НЕБА СКИНУВ ПЛУГА ЗОЛОТОГО.

Ліна Костенко

22 вересня на виробничо – дослідному полі Вишнянського коледжу ЛНАУ у студентів спеціальності «Агрономія» відбулося практичне заняття із дисциплін «Механізація і автоматизація сільськогосподарського виробництва» і «Технологія вирощування продукції рослинництва». Під час заняття студенти отримали гарну нагоду безпосередньо у виробничих умовах отримати практичні знання і уміння по технологічному налаштуванню сучасного орного агрегату у складі трактора Fendt 830 і оборотного восьмикорпусного плуга.

Попри моду на мінімальну й нульову системи землеробства, оранка продовжує залишатися в Європі найбільш розповсюдженим прийомом основного обробітку ґрунтів. Через це надзвичайно важливим для аграріїв було і є таке знаряддя, як плуг.

Оранка пом’якшує ґрунт, його верхній шар, полегшує посів. У природі є такі бур’яни, проти яких ще немає агрохімічних засобів захисту. А стародідівський плуг підриває шкодочинне коріння, не даючи бур’янам шансів на процвітання. Щоб зрозуміти, чи потрібен на полі плуг, треба зважено оцінювати конкретну ситуацію: сонце, запаси вологи, ґрунти, клімат і ті культури, які культивуються на даній ділянці. Тобто плуг аж ніяк не втрачає своєї значимості для сучасного господаря і робить свою віковічну справу: обробляє землю на глибину до 35 см, підрізає, розпушує і перевертає пласт ґрунту, одночасно приорює рослинні рештки та бур’яни у борозну.

Плуги, особливо сучасні, є простими й водночас складними агрегатами, які потребують відповідних знань та навиків під час їхньої експлуатації. Сьогодні плуг може керувати трактором під час роботи (саме так, а не навпаки!) для того, аби досягти відмінних результатів у роботі за оптимальних витрат палива.

ц.к. агрономічних дисциплін

Залишити відповідь