«НАМАЛЮЙ ПИСАНКУ СВОЇМИ РУКАМИ»

«НАМАЛЮЙ  ПИСАНКУ  СВОЇМИ  РУКАМИ»

Напередодні одного з найбільших християнських свят – Воскресіння Христового, в нашому коледжі було організовано та проведено майстер-клас з виготовлення великодніх писанок технікою розписування воском «Намалюй писанку своїми руками».

Розпочала майстер-клас куратор групи П-21 Заріцька Ольга Станіславівна, яка ознайомила всіх присутніх з історією виникнення мистецтва виготовлення писанки. Писанка – одна зі стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру. Писанка – це символ весни, сонця, повернення природи до життя. Наші предки вірили, що писанка має магічну силу — вона приносить добро, щастя, достаток, захищає людину від усього злого.

Існує легенда, що коли Ісус Христос ходив з святим Петром по землі проповідувати, то якось зупинилися в селі, де жили іудеї. Побачивши Христа, вони почали кидати в нього камінням, грудками землі, і як торкався камінь Ісусової одежі, то робилась з нього писанка, а як торкалась грудка, то перетворювалась в крашанку. Святий Петро позбирав все те до кишені, пізніше роздавав людям.

Продовжила цей захід студентка групи П-21 Ніколаєва Анастасія, яка розповіла про мистецтво розпису восковою технікою. Розписування писанки восковою технікою досягається поетапним нанесенням воску на певні ділянки поверхні яйця. Віск при цьому накладається крапками, прямими і кривими лініями, що дозволяє створити різні орнаменти. Для нанесення воску здебільшого використовують спеціальний інструмент – писачок. Студентка також звернула увагу на значення різних символів і кольорів на писанці.

Анастасія розказала ще одну легенду: «Доля світу залежить від того, скільки писанок пишуть люди на землі щороку. Доки пишуться писанки, світ буде існувати. Зло у вигляді диявола щороку посилає своїх слуг на землю, щоб вони перевірили, чи пишуться ще писанки і чи багато їх є. Якщо так, то він втрачає силу, тому що людська любов перемагає зло».

Для того, щоб створити атмосферу давнини, студенти та викладачі були одягнені у вишиванки – що є неодмінним атрибутом свята.

Процес розпису писанок захопив всю студентську аудиторію. Кожен учасник створював свою писанку, вкладаючи в неї своє бачення світлого і великого свята Пасхи.

Будемо сподіватися, що здобуті знання і навички спонукатимуть учасників заходу писати писанки самостійно, продовжуючи традиції нашого народу!

28.04.2016р.                                                                          Куратор групи П-21 Заріцька Ольга

Залишити відповідь