Відкриття музею «Національно-визвольної боротьби українського народу XX–XXIст.»

29 травня 2017 року у Вишнянському коледжі Львівського НАУ відбулось відкриття музею «Національно-визвольної боротьби українського народу XXXXIст.»

У світі існує безліч музеїв, найрізноманітніших і неповторних. Це доказ рішучості берегти свою історичну, культурну спадщину, відтворити її в документах та музейних експонатах. В нашому музеї у хронологічному порядку розміщені стенди, що висвітлюють боротьбу українського народу за незалежність України, починаючи від історії Легіону УСС і закінчуючи сучасними подіями, що відбуваються на Сході України. Особливо хвилюючою є та частина експозиції, що присвячена пам’яті Героїв Майдану, які чесно виконали свій громадянський обов’язок і віддали найдорожче– життя. Це– наші земляки Володимир Топій, Володимир Жеребний, Іван Бльок.

Небесна Сотня злетіла в небеса, але, на жаль, боротьба за гідність та територіальну цілісність продовжується на Сході України. Безліч кращих синів України полягло за незалежність– за нашу з вами свободу. Вони– Герої сучасного світу, і пам’ять про них завжди житиме у наших серцях. Їх імена будуть викарбувані на скрижалях історії новітньої незалежної України. Серед цих Героїв і наш випускник– Андрій Струсь, який виконував спецзавдання поблизу Маріуполя 31 серпня 2014 року і підірвався на ворожій міні.

В музеї згадано подвиг нашого земляка, мужнього воїна–кіборга Альберта Івана, який за особисту мужність і героїзм посмертно нагороджений орденом «За мужність ІІІ ступеня»

Гине цвіт нації, залишаючи смуток в родинах, в наших серцях. Цьому етапу боротьби присвячені: фрагмент блокпосту АТО, особисті речі учасників бойових дій, зразки зброї, документи.

Створення музею– це справа людей небайдужих, справжніх патріотів нашого навчального закладу.

Ініціатором створення музею був директор коледжу, кандидат с/г наук Вантух А.Є., та адміністрація коледжу.

На відкриття музею були запрошені батьки Героя Небесної Сотні Жеребного Володимира, дружина Володимира Топія, батьки випускника коледжу Андрія Струся, голова Районної Ради, адміністрація Рудківської ЗСШ, представники Львівського обласного центру краєзнавства, екскурсій і туризму студентської молоді, директор Самбірської школи– ліцею імені А. Струся.

Робота музею стане невід’ємною складовою виховного процесу в навчальному закладі, спрямованого на формування активної життєвої позиції молодої людини, її самореалізації.

Доки ми живі– житиме пам’ять про наших Героїв

Бородко Р. Б., Спринь О.В.

Залишити відповідь