ЗВІТ ПРО ПРОВЕДЕНІ ЗАХОДИ ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТИЖНЯ ПРАВА

ЗВІТ ПРО ПРОВЕДЕНІ ЗАХОДИ  ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТИЖНЯ ПРАВА У ВИШНЯНСЬКОМУ КОЛЕДЖІ ЛНАУ 2015 р.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 року № 871-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права, розпорядження директора департаменту освіти і науки Львівської  обласної адміністрації від 10 вересня 2015 року № 05-08/2589 «Про затвердження заходів щодо проведення в області у 2015 році Всеукраїнського тижня права» з 07 по 12 грудня 2015 року проводився Тиждень правових знань на тему: «Забезпечення прав та свобод людини в Україні».

07 грудня 2015 року у Вишнянськогму коледжі ЛНАУ було проведено засідання круглого столу на тему: Права людини та механізм їх реалізації.

Участь в заході взяли студенти коледжу під керівництвом завідувача юридичним відділенням Заріцьким М.Д., головою циклової комісії юридичних дисциплін Галушкою Н.О. та викладачами юридичного відділення.

Під час засідання круглого столу відбулася презентація творчих проектів на тему: «Модель ідеальної правової держави».

У своїх виступах студенти розкрили поняття держави, історію її виникнення, основні елементи державності, принципи та елементи демократії та демократичної держави, суверенітету народу та суверенної держави, права, правової та соціальної держави, держави яка гарантує і забезпечує правовий і соціальний захист своїх громадян.

У промовах було наголошено, що розвиток України неможливий без дотримання гарантованих Конституцією України прав і свобод людини. Сьогодні наша держава переживає складний період, але завдяки спільним зусиллям інститутів влади, громадських та правозахисних організацій українське суспільство послідовно наближається до рівня міжнародних стандартів як законодавчого, так і практичного забезпечення прав людини.

У роботі круглого столу також узяли участь: Слиш Л.Т.-нотаріус Рудківської державної нотаріальної контори, Бобер А.М.-адвокат.

Відповідно до запланованих заходів 08 грудня 2015 р. відбулася виїзна лекція викладача дисципліни «Адвокатура»  Гелешка Ю.Й. із питань реалізації і захисту прав людини, профілактики підліткової злочинності, попередження шкідливих звичок.
Слухачами були молоді чоловіки, які нещодавно прибули на відбування терміну покарання у виправну колонію №50. Вони мали можливість дізнатися про основні права та свободи, які належать кожному, не залежно від життєвої ситуації.

Під час обговорення акцент було зроблено на свободі від катувань, правах на життя, приватну власність та справедливий суд. Крім того, мова йшла про доступ до отримання медичної допомоги, механізми захисту своїх прав, можливість листування з адвокатом, омбудсменом та Європейським судом з прав людини без перевірки третіми особами.

Студенти  мали можливість поспілкуватися із засудженими у виправно-трудовій  колонії №50, що мало корисну мету як для засуджених, так і для студентів як профілактичні заходи правопорушень для останніх.

На завершення свого виступу викладач побажав студентам не порушувати норми адміністративного і кримінального законодавства.

9 грудня викладачами юридичних дисциплін Вишнянського коледжу  спільно з вчителями правознавства проводилися виховні години для учнів Годоцької ЗОШ №4, навчального закладу НВК «ДНЗ-ЗНЗ» м. Самбора на тему: «Права однакові для всіх». В ході заходу учні були поінформовані про їх права та обов’язки, про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх. На завершення було зроблено загальне фото на згадку.

В рамках тижня права Вишнянським коледжем ЛНАУ були проведені виїзні консультації при Вишнянській та Підгачиківській сільських радах

Питання, з якими люди звернулися за допомогою стосувалися цивільного, сімейного, земельного законодавства. Питання спадкового права та оформлення спадщини, порядок державної реєстрації земельних ділянок та узаконення самовільного будівництва, встановлення опіки та піклування – на всі ці питання були надані кваліфіковані ґрунтовні відповіді та роз’яснення норм чинного законодавства з цих питань.

Тож всі, хто мав бажання, могли скористатися послугами фахівця, самостійно ознайомитися з літературою і ніхто не залишився без кваліфікованої допомоги.

10 грудня 2015 року викладач Вишнянського коледжу ЛНАУ Олексієвець М.М. провела відкриту лекцію для студентів юридичного відділення на тему:

“Основні права, свободи  та обов’язки людини і громадянина». Заняття відбулося у групі П-21 юридичного відділення.   Прослухавши заняття, студенти ознайомилися з основними правами і свободами людини та громадянина, усвідомили необхідність реалізації громадянином конституційних прав і свобод, і  виконання обов’язків.

Викладач розставила вдалі акценти на основоположних правах та свободах людини, що закріплені нормами міжнародного права та Конституцією України,  та разом із студентами обговорила питання конституційного механізму реалізації прав та свобод людини і громадянина в Україні. Студенти не тільки зацікавлено слухали, а й приймали активну участь в обговореннях, які стосуються теми заняття. Викладачем було висвітлено у формі презентацій всі проблемні питання, що сприяло підвищенню правової культури юристів.

11 грудня в актовій залі коледжу було проведено вечір документального кіно «Права людини: український контекст».

З метою формування правової свідомості в молоді міста, підвищення рівня суспільної довіри до суду, покращення обізнаності студентів щодо діяльності судової системи були організовані та проведені екскурсії з відвідуванням судових засідань до Городоцького районного суду.

До засобів масової інформації надавалася інформація про захист прав учасників АТО та членів їх сімей. Зокрема відповідні статті були опубліковані  у газетах « Народна думка» та «Агроосвіта».

Циклова комісія юридичної дисципліни

Залишити відповідь