Культура протистоїть пропаганді

logo

ХХІІ Форум видавців у Львові

Культура протистоїть пропаганді

Ілько КОЛОДІЙ.

м. Львів.

Фото Ігоря Табінського.

_IM_4689

Таки справді, на Форумі видавців у Львові очі розбігалися не менше, ніж на знаменитому Сорочинському ярмарку. За чотири дні — з 10 по 13 вересня — тут було представлено понад п’ять тисяч книжкових новинок! Сотні нових авторів, понад тисяча гостей із 22 країн… Чотириста акцій для малечі та батьків, окрема програма для людей старшого віку…

УПЕРШЕ на Форумі діяли шість спеціальних майданчиків, де обговорювалися теми історичної правди, середньої школи, жіноцтва, кулінарії…

Злоба дня продиктувала й потребу в тематичних дискусіях на гарячу воєнну тему, тож на захід були запрошені автори, які мають досвід роботи в «гарячих точках». У цей контекст прекрасно вписалися й «Аеропорт» відомого журналіста Сергія Лойка, книжки Надії Савченко «Сильне ім’я Надія» та «Іловайськ» Євгена Положія.

До речі, головною була тема протистояння культури пропаганді, що в умовах російської агресії є актуальною практикою не лише в Україні, а й на європейському та американському континентах. Учасники з різних країн обмінювалися досвідом та думками з приводу того, як інтелектуальний рівень людини впливає на її здатність відрізняти правду від брехні. Проти останньої впродовж кількох днів із плакатами «Фоліо — ворог України!», «Ні книгам, які вбивають», «Ми — за патріотичну українську книгу» протестували активісти, твердо переконані в тому, що на такому представницькому заході не місце видавництвам, які друкували Табачника, Бузину та інших українофобів.

Журі нелегко було визначити найкращі книжки Форуму-2015 серед 87 видавництв із 467 творами, допущеними до номінації. Гран-прі отримала «Відвага і страх» Ольги Гнатюк, польської дослідниці в галузі українознавства, перекладачки та популяризаторки української літератури, співробітниці Інституту славістики Польської академії наук, професора Варшавського університету. Авторка має львівське коріння, і її твір також про Львів часів Другої світової війни, людські стосунки між українцями, поляками, євреями… А загалом визначено 20 найкращих видань. Персональну відзнаку від членів журі конкурсу отримала збірка українського режисера Олега Сенцова «Рассказы».

Обговорювалися на Форумі проблеми сучасної української драматургії, музики, поезії, а також літературні й видавничі у європейському та світовому контекстах. Усе це в рамках спеціальних проектів, «поетичних потягів», нічних диспутів, цілоденних презентацій… Відвідували їх і автори з Китаю, Зімбабве, Єгипту, Білорусі, Бразилії, Естонії, Ізраїлю, Латвії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Росії, Сербії, Фінляндії, Франції…

Та й молоді на книжковому ярмарку не бракувало. Студенти, старшокласники гортали книжки поодинці й гуртом. Скажімо, учні Вишнянського аграрного коледжу Людмила Пукшин, Віта Заполошнюк, Валентина Дільна, Ірина Буньо, Ольга Теличко приїхали разом зі своїм куратором Ольгою Заріцькою. Правда, чимало відвідувачів відзначало, що ціни «кусаються», то ж на виході ні-ні, та й можна було зустріти «розчарований погляд» — людина поверталася додому без запланованої покупки.

Загалом же книжковий ярмарок у місті Лева став справжнім тріумфом письменства і друкарства, яскравим святом для бібліотечних працівників, освітян і, звісно, широкого загалу читачів!

Залишити відповідь