НАС ЗАПОЛОНИВ ДУХ КАРПАТ

Замки Закарпаття — неймовірної краси і значної історичної цінності архітектурні пам’ятки. Вони збудовані у різний час, різними правителями та навіть майстрами різних народів.

Ще теплими та сонячними осінніми днями подорож деякими з них здійснили студенти природничого відділення із кураторами Романяк М.М та Булик У.І.

П’ятикутний палац графів Шенборнів у дусі романтизму з елементами англійської архітектури, на вежі дзвін, який б’є щогодини, а також куранти і флюгери на шпилях, у парку навколо палацу понад 40 видів рідкісних рослин дерева – це все те, що надихуло та заглибило нас у дух романтизму А у глибині парку ми мали можливість вмитися у “джерелі краси”.

Ще одним пунктом нашої подорожі було м. Мукачеве із одним з найкраще збережених закарпатських замків – “Паланок” – типова середньовічна фортеця, збудована для охорони та контролю торгових і воєнних шляхів. Мукачівський замок “Паланок” є однією з п’яти фортець у Європі, які ніколи не були взяті штурмом. У нас була можливість відвідати велику експозицію історичного музею, картинну галерею та художній салон, побувати у винному погребі, почути історію про 85-метрову криницю та й просто насолоджуватись прекрасними осінніми краєвидами з висоти.

Наступну зупинку ми зробили у селищі Чинадійово, де розташований замок “Сент-Міклош”.Двоповерхова будівля, збудована у ХV ст. бароном Переньї , з двома триярусними вежами, стінами завтовшки метр, обширними підвалами та віконцями-бійницями.

Нас просто заполонив дух Карпат з неймовірною природою та самобутньою культурою й багатовіковими традиціями українського народу – що може бути краще?

Залишити відповідь