Свято гаївок у Вишнянському коледжі

На Великдень панує святковий настрій , скрізь панує атмосфера загальної радості і любові. Та внутрішня порожнина почуттів, що була стиснута під час зими та посту, розпрямилася, і всі щиро віддаються великодньому виру емоцій.

Студенти та викладачі Вишнянського коледжу сьогодні стали учасниками справжньої Великодньої забави.

Хореографія гаївок-танків має глибоку символіку, вони символізують весняне сонце. Кожна гаївка виконувалася як драматична сценка. Найчастіше в них обігравалися мотиви весняного оновлення природи, кохання, сімейного життя. Найдавніші гаївки мали міфологічні сюжети. Рух за сонцем в гаївках означав накликання долі, заворожування милого. Ще водили гаївки, йдучи двома шеренгами і імітуючи будування мостів і воріт, це символізувало рух таких природних явищ як, хмари, дощ і вітер. Студенти коледжу відтворили таку символіку, продемонструвавши такі гаївки, як «Пташка», «Царівна», «Подоляночка», «Вербовая дощечка» та «Жучок».

Поступово магічна функція веснянок-гаївок відійшла на другий план і в них став приваблювати естетичний, розважальний та ігровий бік. Як приклад таких забав, було показано гру «Ремінь».

Цікавою грою чоловічої молоді була «Дзвіниця», «Оборіг», або «Башта». Мистецтво «будувати вежу» полягало в тому, що на плечі п’ятьох міцних парубків ставали четверо, на них троє, а ще вище двоє. Наші студенти вміло відобразили цей акробатичний трюк. Акробатична група не просто стояла на місці, а рухалася по колу, що вимагало від виконавців особливої злагодженості в діях.

Крім демонстрування гаївок, кожна група підготувала Великодній кошичок, з відповідним його наповненням, прикрасила свій стіл і вміло захищала свою композицію віршами, розповідями, легендами і піснями.

Дуже радісно, що в такому дійстві взяло участь багато студентів та викладачів. Такі дійства позитивно впливають на мікроклімат в колективі і залишають назавжди в серці приємні спогади та емоції.

Залишити відповідь